DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0119
SOUČASNÝ STAV PRODUKCE, ZPRACOVÁNÍ A KONZUMACE RYB V ČR / CURRENT STATE OF PRODUCTION, PROCESSING AND CONSUMPTION OF FISH IN THE CZECH REPUBLIC
- Lukáš Harabiš1, Jan Mareš1
- 1 Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1, 613 00 Brno
Málokteré řemeslo v naší zemi se může pyšnit tak bohatou historií a téměř tisíciletou tradicí jako právě rybníkářství a s ním spjatý chov sladkovodních ryb. Naši předkové svým umem a úsilím přetvořili mnohdy neúrodnou krajinu a vytvořili tak z naší země evropskou rybníkářskou velmoc. Produkční rybářství (akvakultura) na území ČR představuje tradiční a důležitou součást živočišné výroby v zemědělství. Nejvýznamnější podíl české akvakultury představuje tradiční rybníkářství, mající kromě produkce ryb také nezastupitelnou ekologickou a krajinotvornou funkci s pozitivním dopadem na celou společnost. Kromě rybníkářství se dostává do popředí také produkce ryb ve speciálních chovných zařízeních a tím nabídka dnes již tradičních lososovitých či nepůvodní teplomilných druhů ryb. Paradoxem je, že ačkoliv se ČR řadí mezi největší producenty kapra v EU, roční spotřebou ryb na osobu se nachází na samém chvostu statistik. Následující text shrnuje podstatné informace o vývoji a současném stavu tuzemské sladkovodní akvakultury, zpracování a spotřebě ryb. Text, nechť slouží k poznání a zamyšlení nad významem tohoto zemědělského odvětví a potenciálem růstu spotřeby tuzemských ryb.
Klíčová slova: produkce ryb, zpracování, spotřeba, sladkovodní akvakultura, kapr
stránky: 119-125, online: 2024
Reference
- Hartman, P., Regenda, J. (2014): Praktika v rybníkářství. Vodňany: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod, 2014. ISBN 978-80-7514-009-8.
- Situační a výhledová zpráva ryby (2023) [online]. Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1: Ministerstvo zemědělství, 2023 [cit. 2024-02-13]. ISBN 978-80-7434-686-6. ISSN 1211-7692. Dostupné z: https://eagri.cz/public/portal/-a37152---VeKC--P-/publikace-situacni-a-vyhledova-zprava-ryby-2022?_linka=a552322
- České rybníky a rybářství ve 20. století. (2015) [České Budějovice]: Rybářské sdružení České republiky, 2015. ISBN 978-80-87699-06-5.
- Mareš, J., Novotný, L., Palíková, M. (2015): Akvakultura - základy výživy a krmení ryb. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2015. ISBN 978-80-7509-336-3.
- https://www.czso.cz/
- https://uchr.cz/

