DOI - Mendel University Press

DOI identifiers

DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0349

OBSAH JÓDU V KRAVSKÉM MLÉCE A ROSTLINNÝCH NÁPOJÍCH V TRŽNÍ SÍTI ČR / IODINE CONTENT IN COW‘S MILK AND PLANT-BASED DRINKSIN THE CZECH MARKET NETWORK

Jan Šmoldas1, Barbora Palátová Nežiková1, Irena Řehůřková1, Jiří Ruprich1
1 Centrum zdraví, výživy a potravin , Státní zdravotní ústav, Palackého 3a, 612 42 Brno

Iodine is an essential element for the proper functioning of the thyroid gland and thus plays an important role in healthy growth and metabolism. In the Czech Republic, one of the most important sources of iodine is cow’s milk. Iodine concentrations in milk should be therefore in optimal amount. This can be achieved by adding iodine to the feed of dairy cows, which is covered by EC Regulation No. 1459/2005. A concentration of 200 μg/kg is considered as the ideal level. As part of the monitoring of dietary exposure under the Center for Health, Nutrition and Food, the concentration of iodine in cow’s milk has been monitored annually since 1998. A total of 48 samples are taken every year. In summer 2022, there was one-time sampling of plant-based drinks which might be used as milk substitute. Iodine is then determined spectrophotometrically according to Sandell-Kolthoff. Until 2017, the measured values fluctuate and show a high variance. But in recent years, the average values are approaching the optimal level and a variance is decreasing. However, it is still advisable to monitor the situation.

Keywords: iodine, milk, dietary exposure

pages: 349-354, online: 2024



References

  1. Bath, S. C., Rayman, M. P. (2020): Dairy foods as a source of dietary iodine. In Milk and Dairy Foods: Their Functionality in Human Health and Disease (pp. 323-345). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-815603-2.00012-7 Go to original source...
  2. Český statistický úřad (2023): Spotřeba potravin - 2022. [Internet]. ČSÚ, Praha. [cit. 2024-1-31]. Dostupné z: https://www.czso.cz/csu/czso/spotreba-potravin-2022.
  3. J. Drápal, J. Hajšlová, M. Jechová, M. Kozáková, F. Malíř, D. Müllerová, V. Ostrý, J. Ruprich, J. Sosnovcová, V. Špelina, D. Winklerová. (2007): INFORMACE VĚDECKÉHO VÝBORU PRO POTRAVINY VE VĚCI: Jód - Část I.: obvyklý dietární přívod pro populaci ČR. VVP: INFO/2006/18/deklas/JOD/1, strana 14, bod 44.
  4. EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed (FEEDAP) (2013): Scientific Opinion on the safety and efficacy of iodine compounds (E2) as feed additives for all species: calcium iodate anhydrous and potassium iodide, based on a dossier submitted by HELM AG. EFSA Journal, 11(2). https://doi.org/10.2903/j.efsa.2013.3101 Go to original source...
  5. Horáčková, Š., Gabrovská, D., Kopáček, J., Dostálová, J. (2017): Porovnání rostlinných nápojů a kravského mléka z výživového a senzorického hlediska. Mlékařské listy, 28(5), 4-9.
  6. Nařízení komise (ES) č. 1459/2005, kterým se mění podmínky pro povolení některých doplňkových látek v krmivech, které patří do skupiny stopových prvků, 2005.
  7. Ruprich, J., et al. (2022): Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí - subsystém IV, Zdravotní důsledky zátěže lidského organizmu cizorodými látkami z potravinových řetězců, dietární expozice - Odborná zpráva za rok 2021 [Internet]. SZÚ, Praha. [cit. 2024-1-31]. Dostupné z: https://szu.cz/wp-content/uploads/2022/12/Vysledky_systemu_2021.pdf
  8. World Health Organization (2014). Guideline: Fortification of Food-Grade Salt with Iodine for the Prevention and Control of Iodine Deficiency Disorders. Ženeva.
  9. Zamrazil, V., Čeřovská, J. (2014): Jod a štîtná žláza : optimálnî přîvod jodu a poruchy z jeho nedostatku. Mladá fronta.
  10. Zimmermann, M. B. (2009): Iodine deficiency. In Endocrine Reviews (Vol. 30, Issue 4, pp. 376-408). https://doi.org/10.1210/er.2009-0011 Go to original source...